18 vrchlabských juniorů v utkáních Česká republika vs Norsko U16 a U19

Novinky Vytvořeno: 19.03.2024

Po zimní přípravě v podobě společných víkendových tréninků se české juniorské týmy pod vedením Tomáše Valenty a Tomáše Adamce v sobotu 16.3.konečně utkali s Norským výběrem na domácím hřišti RLC Slavia Hradec Králové.

Přes nepříznivou předpověď počasí dorazilo na tribuny mnoho diváků nejen z řad rodičů a kamarádů českých hráčů. Na tribuně rozhodně byli i přihlížející, kteří rugby dle svých slov viděli poprvé v životě. Opět se tak potvrzuje, že zájem o rugby league v ČR je na vzestupu a investice úsilí do mladších kategorií je správnou cestou.

Pro Mad Squirrels Vrchlabí byla tato utkání velkou odměnou a zároveň zkouškou jejich dlouhodobé snahy a úsilí v juniorských kategoriích. Za reprezentaci v obou kategoriích totiž hrálo hned 18 Vrchlabských odchovanců, kteří tvořili páteř jak týmu U16, tak U19. Z mladší kategorie to byli Samuel Heřman, Radim Učík, Michal Špidlen, Ondřej Mach, Jáchym Gazárek, Adam Fišera, Roland Haase a Max Jüptner – velké opory společného projektu BVP academy. Za kategorii U19 pak Matěj Schejbal, Antonín Hron, Tobiáš Heřman, Adam Vrbata, Patrik Kmínek, Dominik Radil, Marek Tejchman, Václav Grohman, Vilém Hron a Jan Kmecko – kteří často tvoří i velkou část základní sestavy našeho týmu mužů.

Zápas začal výkopem mladší kategorie U16, kdy zápas proběhl dle pravidel devítkového rugby league, ale vzhledem k velkým očekáváním a chuti hrát na obou stranách se hrálo 3x15 minut a přidala se ještě čtvrtá desetiminutová část. Mladí hráči Česka i Norska vletěli do zápasu s elánem, který málokdo u tak mladých hráčů předpovídal. Český výběr v první patnáctiminutovce lehce dominoval a byl schopný si zajistit vedení. V dalších částech zápasu však pomalu začal ztrácet a dopouštět se chyb souvisejících především z nedostatku zkušeností – Česká reprezentace U16 totiž hrála svůj historicky vůbec první zápas. I přes neskutečnou snahu českých hráčů však utkání skončilo 20:38 pro Norský tým.

Hlavní trenér české U16 Tomáš Valenta, komentuje: „Do zápasu jsme šli s velkým očekáváním ale rozhodně ne bez pokory. Po první části jsme měli velmi dobrý pocit a možná se tak některým hráčům mohl zdát výsledek jasný. Nedostatečně důrazné skládky a v některých chvílích zbrklá manipulace s míčem nám však vítězství vzali. Hlavy ale nevěšíme – učíme se z chyb a již v tuto chvíli plánujeme pokračující reprezentační přípravu a v co nejbližší době také další zápasy. Kluci chtějí hrát a mají chuť do rugby league jako snad nikdo. Těšíme se na případnou odvetu a další zkušenosti.

Český národní tým rugby league U16

Bezprostředně po konci utkání U16 na hřišti začal zápas českých a norských U19 týmů v klasickém formátu třináctkového rugby 2x40 minut, které se v první půlce neslo v duchu vyrovnaných a tvrdých soubojů na obou stranách. Počasí během zápasu se ze slunečného dne změnilo na intenzivní déšť s větrem, ve kterém se Norům podařilo lépe zorientovat a začali mít na Čechy navrch. Český tým U19 hrál velmi dobře ale ztrácel v některých standartních situacích a celkově se dopouštěl spousty chyb jak na míči, tak v obraně.

Chyby vyskytující se na obou stranách ale dokázali lépe trestat Norové a svým bodovým ziskem 30 bodů si zajistili vítězství v poměru 16:30.

Pro MSV byly tyto zápasy jasným signálem k prohlubovaní rugby league dovedností i v juniorských kategoriích a impulzem k jednání o dalších mezinárodních třináctkových zápasech, aby mladí hráči nabrali zkušenosti také na mezinárodní úrovni. Oba české juniorské týmy totiž podle svých slov chtějí dál trénovat a hrát další utkání. Doufáme, že se k našemu úsilí o vybudování juniorské základny přidají i další české rugby league kluby.

Vrchlabští hráči v rugby league reprezentaci U19

Soustředění

Smejkalova bouda (Přípravka, U10, U12) »
Ne 04.08.2024 - Pá 09.08.2024

Green Valley, Chotýšany (U14) »
Ne 25.08.2024 - Pá 30.08.2024

Břehy(U16, U18)
St 21.08.2024 - Ne 25.08.2024

Nábor dětí & mládeže 2024

Nábor probíhá celoročně. Na odkazech níže najdete rozpis tréninků a bližší infromace k jednotlivým kategoriím. Ideální je i zavolat trenérovi, který vám poskytne všechny potřebné informace a poskládá trénink tak, aby se chytnul i úplný nováček.

Více informací »

Nábor do týmu mužů

Tým mužů zažívá svoje nejlepší období, ale stojíme nohama na zemi a jsme si vědomi, že nemusí trvat věčně. Rádi mezi sebe přivítáme další nové tváře. Předchozí zkušenost s rugby není potřeba. Pokud se nebojíš kontaktu, jsi týmový hráč a chceš makat, doraž na trénink, ideálně i nejdřív zavolej trenérovi, který ti poskytne všechny potřebné informace a připraví trénink tak, aby ses chytnul.

Více informací »

Generální partner

Hlavní partneři

Partneři